top of page
Anouk Frieling

De Werking en Belang van het Immuunsysteem van het Paard

Bijgewerkt op: 15 feb.

Het immuunsysteem van het paard is een van de belangrijkste mechanismes van het lichaam. De functie van het immuunsysteem is om ziekteverwekkers die in het lichaam terecht komen onschadelijk te maken waardoor infecties en ziekte worden voorkomen. Een goed functionerend immuunsysteem is daarom essentieel voor de gezondheid van het paard. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de werking van het immuunsysteem, een gebalanceerd dieet is hier één van.

immunomodulator synovium

Wanneer schadelijke en niet lichaamseigen cellen het lichaam binnen dringen wordt het immuunsysteem geactiveerd om de cellen of stoffen onschadelijk te maken. Door middel van het immuunsysteem wordt een infectie of ziekte voorkomen. Het immuunsysteem bestaat uit meerdere componenten waaronder verschillende cellen en organen en kan onderverdeeld worden in het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem.


Het Aangeboren Immuunsysteem


Het aangeboren immuunsysteem, zoals de naam al aangeeft, is de afweer die al vanaf de geboorte aanwezig is. Deze vorm van afweer bestaat onder andere uit fysieke barrières zoals de huid, slijmvliezen en het hoornvlies van de ogen 1. Daarnaast is er, naast de fysieke barrières, ook een intern afweermechanisme wat ook al vanaf de geboorte actief is, waartoe verschillende cellen, enzymen en eiwitten behoren die van belang zijn voor de bestrijding van ziekteverwekkers 2. Het aangeboren immuunsysteem is hetgeen wat als eerste actief wordt en wordt ingezet wanneer een schadelijke cel het lichaam binnen probeert te dringen 3. Een van de belangrijkste functies van het aangeboren immuunsysteem is een snelle reactie op gang brengen wanneer er een infectie in het lichaam ontstaat en deze bestrijden 4. Door middel van het aangeboren immuunsysteem kan er al een breed spectrum aan ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt.


Het Adaptieve Immuunsysteem


In tegenstelling tot het aangeboren immuunsysteem is het adaptieve immuunsysteem niet vanaf de geboorte aanwezig en wordt doorgaans ontwikkeld door het lichaam. Wanneer het aangeboren immuunsysteem niet in staat is om ziekteverwekkers onschadelijk te maken, wordt het adaptieve immuunsysteem ingeschakeld 3. De belangrijkste functie van het adaptieve immuunsysteem is om het verschil tussen lichaamseigen en niet lichaamseigen stoffen te herkennen 3. Het adaptieve immuunsysteem bestrijdt niet lichaamseigen cellen door middel van afweercellen en het produceren van antistoffen 5. Naast dat het adaptieve immuunsysteem een niet lichaamseigen stof herkend is het in staat, na een eerste infectie door een ziekteverwekker, deze te onthouden waardoor de bestrijding bij een tweede infectie van dezelfde ziekteverwekker gemakkelijker gaat en sneller op gang komt 6.

Vitaminen en mineralen vanuit de voeding zijn essentieel voor zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem van het paard. Zo ondersteunen vitaminen en mineralen fysieke barrières zoals bijvoorbeeld de huid, maar zijn ze ook van belang voor de productie van afweercellen 7. Een gebalanceerd dieet is daarom belangrijk om de weerstand van het paard te onderhouden en de werking te bevorderen. Synovium Prefit bevat de essentiële vitaminen en mineralen die ieder een belangrijke functie hebben in het lichaam. Toevoeging van dit supplement ondersteunt een gebalanceerd dieet en optimale werking van het immuunsysteem.


Tijdens of na ziekte hebben paarden baat bij de toevoeging van voedingssupplementen die ingrediënten bevatten waarvan is bewezen dat deze een positief effect hebben op het immuunsysteem.


Vitamine C, E en Selenium


Vitamine C en E functioneren beiden als antioxidant in het lichaam. Dit betekent dat deze vitamines in staat zijn om vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. De antioxidante werking van deze vitamines in het lichaam heeft daarom een positief effect op het immuunsysteem 8. Een vitamine C of E tekort, omdat er te weinig beschikbaar is vanuit het rantsoen, heeft een negatief effect op het immuunsysteem van het paard.

Onderzoek heeft eerder aangetoond dat naast Vitamine C ook Vitamine E belangrijk is voor een goed functionerend immuunsysteem 9,10. Petersson et al. (2010) toonde door middel van een studie met oudere paarden aan dat Vitamine E de functie van het adaptieve immuunsysteem ondersteunt doordat onder andere het bacteriedodend vermogen van het immuunsysteem verbetert na supplementatie van Vitamine E. Andere studies tonen aan dat de toevoeging van Vitamine E in combinatie met Selenium ook een positief effect heeft op het immuunsysteem en de functie van het afweersysteem ondersteunt en bevordert 11.

Lijnzaadolie en Omega-3 Vetzuren


Lijnzaadolie is een plantaardige olie die de ideale balans tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren bevat. Vetzuren hebben belangrijke functies in het lichaam en zijn bijvoorbeeld nodig voor de opname van in vet oplosbare vitamines, die ook van belang zijn voor het immuunsysteem. Omega-3 vetzuren hebben tevens ook een ontstekingsremmend effect in het lichaam 12. Het ontstekingsremmende effect ondersteunt en bevordert ontstekingsreacties in het lichaam waardoor dit een positief effect heeft op de werking van het immuunsysteem 13.


Synovium Lijnzaadolie is een product dat Lijnzaadolie bevat van de eerste koude persing. De plantaardige olie bevat de ideale balans tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren en biedt hierdoor de vereiste ondersteuning aan het lichaam.


Probiotica


Probiotica zijn levende micro-organismen die een gezonde en goed functionerende darmflora compositie bevorderen en ondersteunen. De balans van de darmflora hangt sterk samen met de werking van het immuunsysteem. Raakt de darmflora uit balans, door bijvoorbeeld een plotselinge verandering van het rantsoen of een rantsoen met een te hoge hoeveelheid zetmeel en suiker, heeft dit ook een effect op het immuunsysteem 14. Een veelgebruikte probiotica voor paarden is Saccharomyces cerevisiae, beter bekend als biergist. Lucassen et al. (2021) voegde biergist aan het rantsoen van 11 tweejarige paarden toe, die vervolgens werden gevaccineerd. Resultaten toonde aan dat het supplementeren van biergist een positief effect heeft op het immuunsysteem van het paard doordat het, nadat het lichaam in aanraking komt met een ziekteverwekker, zorgt dat de eerste immuun reactie sneller op gang komt en de ziekteverwekker sneller onschadelijk wordt gemaakt 15.

Daarom bevat Synovium Immunomodulator een hoogwaardige probiotische gist die de functie van het immuunsysteem positief beïnvloedt. Dit supplement, in brokvorm, is zeer geschikt voor paarden die de nodige immuun ondersteuning vereisen bijvoorbeeld tijdens of na ziekte. Tevens is Synovium Immunomodulator, wegens de toevoeging van de probiotische gist, ook geschikt voor paarden die last hebben van spijsverteringsklachten zoals diarree of waterige of dunne mest.


Referenties


1. Turvey, S.E., Broide, D.H. (2010) Innate Immunity. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125(2):24-32.

2. Chaplin, D.D. (2010) Overview of the immune response. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125(2):3- 23.

3. Marshall, J.S., Warrington, R., Watson, W., Kim, H.L. (2018) An introduction to immunology and immunopathology. Allergy, Asthma & Clinical Immunology, 14(2):5-14.

4. Nelson, H.S. (2005) Innate immune response to infection. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 116(2):241-249.

5. Parkin, J., Cohen, B. (2001) An overview of the immune system. The Lancet, 357(9270):1777-1789.

6. Yatim, K.M., Lakkis, F.G. (2015) A Brief Journey through the Immune System. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 10(7):1274-1281.

7. Manthe, B.N., Youngs, C.R. (2013) An Overview of Vitamin Requirements of the Domestic Horse. Natural Sciences Education, 42(1):179-184.

8. Hajian, S. (2015) Positive effect of antioxidants on immune system. Immunopathologia Persa, 1(1):1-2.

9. Moriguchi, S., Muraga, M. (2000) Vitamin E and immunity. Vitamins and Hormones, 59:305-336.

10. Petersson, K.H., Burr, D.B., Gomez-Chiarri, M., Petersson-Wolfe, C.S. (2010) The influence of vitamin E on immune function and response to vaccination in older horses. Journal of Animal Science, 88(9):2950-2958.

11. Baalsrud, K.J., Øvernes, G. (1968) Influence of vitamin E and Selenium supplement on antibody production in horses. Equine Veterinary Journal, 18(6):472-474.

12. Hess, T., Ross-Jones, T. (2014) Omega-3 fatty acid supplementation in horses. Revista Brasileira de Zootecnia, 43(12):677-683.

13. Vineyard, K.R., Warren, L.K., Kivipelto, J. (2010) Effect of dietary omega-3 fatty acid source on plasma and red blood cell membrane composition and immune function in yearling horses. Journal of Animal Science, 88(1):248-257.

14. Bland, S.D. (2016) Equine colic: a review of the equine hindgut and colic. Veterinary Science Development, 6(1): 48-51.

15. Lucassen, A., Finkler-Schade, C., Schuberth, H.J. (2021) A Saccharomyces cerevisiae Fermentation Product (Olimond BB) Alters the Early Response after Influenza Vaccination in Racehorses. Animals, 11(9):1-13.

Comments


bottom of page